Ai spus vreodata o minciuna?

Ha! Cred ca este o intrebare retorica. Dar ai spus vreodata o minciuna intr-un mod foarte convingator? Cel mai convingator mod pe care l-ai putut manifesta? Pentru ca daca ai facut-o si ai spus-o suficient de des, la un anumit punct ce s-a intamplat a fost ca ai pierdut diferenta, nu ai mai putut sa iti dai seama daca aceste amintiri erau adevarate sau false. Aproape ca au devenit reale.

In scoala, am avut de facut scriere creativa, compuneri. Sa ne imaginam scenarii (pe diverse teme) si sa cream scenarii din imaginatia noastra, inventand povesti. Dupa una din aceste ore, unul din prietenii mei buni a intrat intr-o disputa cu un alt coleg de clasa. Acest coleg de clasa scotea flacari pe nas. Imi amintesc ca l-am intrebat de ce este asa de furios si l-a acuzat pe prietenul meu  bun ca facuse ceea ce a inventat in compunerea din clasa.

Acum, hai sa extindem aceasta catre NLP si Modelul de Comunicare NLP, unul din primele lucruri pe care le invatam la cursul de NLP Practitioner. Noi stim ca exista o cantitate enorma de informatie (acordati atentie cuvantului informatie) cu care suntem bombardati in fiecare moment al fiecarei zile. Ultima data cand am verificat erau aproximativ 11 milioane de biti de informatie pe secunda venind pe sistemul nostru nervos. In fiecare secunda!

Folosesc cuvantul informatie pentru ca este un cuvant neutru ce descrie ceva ce primim prin cele cinci simturi ale noastre (vizual – ceea ce vedem, audio – ceea ce auzim, kinestezic – ceea ce simtim in termen de senzatii si de asemenea emotii, olfactiv – ceea ce mirosim si gustativ – ceea ce gustam). Adauga la acestea ceea ce nu percepem cu cele cinci simturi dar care sunt in jurul nostru si te alegi cu o incredibila cantitate de informatie.

Din acesta enorma cantitate de informatie tu ramai cu o farama mica de 126 biti pe care ii overvam si procesam in mod constient. Pai, hai sa vedem 11 milioane vs. 126 … hmmm… ce spune asta despre cat de putin percepem noi din realitate?

Asa ca tu percepi trei dimensiuni dintr-un numar de „n” alte dimensiuni, de asemenea selectezi un numar mic de biti din aceste trei dimensiuni pe care ii numesti realitatea ta. Sau in jargonul NLP, Modelul Lumii (ML) tale.

Astfel te instalezi in ML tale si dupa ce inveti Modelul de Comunicare NLP realizezi ca asta nu este tot ce exista. Incepi sa iti pui intrebari sau sa iti explici de ce alti oameni par ca gandesc atat de diferit. Dar apoi te duci acasa si te acomodezi din nou in ML tale. Nu te mai uiti pe notitele de la cursul de NLP Practitioner pentru ca daca ai face-o, ai putea gasi insemnarea pe care ai facut-o pentru tine care spune:

„De retinut: A mea RI (reprezentare interna) a evenimentului nu este adevarul complet si singurul  adevar despre acel eveniment. Harta mea nu este intregul teritoriu. Tine minte ca amintirile altor oameni sau chiar interpretarile realitatii de fata sunt diferite de ale mele. Tine minte sa ramai vigilent si sa remarci acestea, pentru ca daca adorm din nou voi interpreta gresit realitatea si voi crea o viata falsa pentru mine> Daca nu acord atentie la acestea, eu voi trai o viata care este imaginatia creativa a altcuiva si filmul altcuiva.”

Multi oameni traiesc in interiorul filmelor altor oameni. Si isi predau gandirea povestii filmului altcuiva. Continutul filmului te va distrage de la faptul ca este o constructie si in cele din urma nu iti vei mai aminti ca acesta constructie nu este nici macar a ta.

Sugestiile, lucrurile pe care „toata lumea” le stie care nu sunt bazate pe fapte, programarea televizorului, filme si reality show-urile, informatia venita din mediul familial si din mediul profesional; toate acestea sunt cai de a avea pe altcineva sa ruleze un film denumit „realitate” pentru viata ta. Daca asta este ceea ce vrei, hei, du-te dupa ea! Altminteri, folosind cunoasterea si intelegerea pe care NLP-ul ti-a oferit-o despre cum functioneaza mintea ta, fa tot ce poti pentru a crea si trai propriul tau film. Daca este al tau cel putin il poti schimba…

*scris de Adriana James si tradus de Radu Chiriac cu acordul nlpcoaching.com.