Chiar daca se considera ca stresul este ceva natural si poate fi productiv, la intensitate mai mare acesta produce efecte negative, atat in viata personala cat si in viata profesionala. Cu cat nivelul de stres este mai mare, cu atat mai mult incep sa apara senzatii accentuate de oboseala, scaderea capacitatii de concentrare, demoralizarea si demotivarea, scaderea performantelor etc.

Pe langa factorii de stres de la nivel personal, exista si factori de stres la locul de munca, precum:

Presiunea termenelor limita – acestea pot deveni extrem de stresante, mai ales, pentru persoanele care nu isi gestioneaza corect timpul si ajung astfel, sa fie presate de timp.

Sarcinile efectuate in acelasi timp – in momentul in care un angajat ajunge sa desfasoare mai multe activitati simultan, persoana in cauza are sanse crescute sa intampine o stare de stres, din teama ca nu va termina la timp ce are de facut, sau ca va gresi.

Nesiguranta – acest lucru se intampla de obicei, atunci cand angajatul nu este sigur pe stabilitatea la locul de munca, sau atunci cand nu stie exact ce are de facut.

Neintelegerile intre colegi – neintelegerile si situatiile conflictuale de la locul de munca sunt si ele generatoare de stres.

Management defectuos – ii poate face pe angajati sa creada ca munca lor nu este apreciata, acest lucru putand avea drept rezultat, lipsa increderii in sine si bineinteles aparitia stresului.

Ce va recomandam:

  • Reduceti presiunile pe care le puneti asupra voastra;
  • Nu amanati sarcinile;
  • Luati-va pauze daca simtiti ca aveti nevoie sa va relaxati;
  • Comunicati mai mult cu cei din jur;
  • Spuneti “nu pot, nu stiu, am nevoie de ajutor”;
  • Aveti incredere in managerul – coordonatorul vostru – el este cel care va poate ajuta in orice situatie.