Perspectiva în HR și Business 02.2023
Era Hybrid și implicarea HR-ului în plan strategic
Anul 2023 aduce schimbări semnificative în domeniul HR după ce pandemia a accelerat transformarea digitală, iar relația angajat-angajator s-a transformat în noul mod de lucru predominant hybrid.
Deși funcția HR din organizații a avut cea mai accelerată dezvoltare în ultimii 100 de ani percepem o schimbare a modului de lucru în 2023 care va aduce oportunități HR-ului și va avea un impact extraordinar asupra organizațiilor pe plan strategic.
Având în vedere că majoritatea companiilor au acceptat modul de lucru hybrid, au devenit stringente întrebări precum: Ce funcționează? De ce suntem mai mult sau mai puțin productivi și/sau inovativi? Cât timp putem lucra remote și cât este necesar să lucrăm de la birou? Când anume contează interacțiunea față în față? Cum ar trebui să reproiectăm munca și locurile de muncă pentru era hybridă?
Este posibil ca răspunsurile la aceste întrebări să evolueze în timp și în mod evident vor modela agenda profesioniștilor din HR în anii următori.
Într-un studiu realizat de Microsoft în 2022 și publicat în Work Trends Special Report se vorbește despre „paradoxului productivității”. Există o deconectare puternică între percepția liderilor care spun că au încredere deplină că echipa lor este productivă (12%) și percepția angajaților care raportează că sunt productivi la locul de muncă într-un procent mult mai mare (87%). Acest lucru a condus la „paranoia productivității” în care liderii se tem că productivitatea pierdută se datorează faptului că angajații nu lucrează, deși conform înregistrărilor, numărul de ore lucrate, numărul de întâlniri și timpul total de lucru a crescut semnificativ. Studiul ne mai arată că 81% dintre angajați spun că este important ca managerii lor să-i ajute să-și prioritizeze volumul de muncă și totuși mai puțin de o treime (31%) spun că managerii lor au oferit vreodată îndrumări clare în timpul ședințelor unu-la-unu.
Angajații care simt că organizațiile lor folosesc feedback-ul oferit de aceștia pentru a genera schimbări sunt mai mulțumiți (90% față de 69%) și mai implicați (89% față de 73%) în comparație cu cei care cred că companiile lor nu îmbrățișează schimbarea.
Astfel, în era hybridă, implementarea unei strategii de comunicare eficace care să încurajeze angajații să ofere feedback dar și să fie receptivi la informația primită, devine esențială pentru productivitatea și retenția oamenilor.
În concluzie, o mare provocare pentru profesioniștii HR este aceea de a proiecta în viitor acea organizație care să fie capabilă să se adapteze pe deplin la munca hybridă, păstrând în același timp o viziune și un scop comun precum și o cultură bazată pe colaborare și implicare.
Liderii sunt cei care vor pune în practică aceste strategii adaptative la noul mod de lucru, printr-o conectare strânsă cu nevoile psihologice ale angajaților și în următoarea perioadă vor pune accent pe dezvoltarea abilităților și competențelor de coaching, strategiilor de comunicare și intervenție precum și dezvoltarea skill-urilor de leadership personal.