După aproape trei ani de la declanșarea pandemiei de COVID-19, locul de muncă arată foarte diferit de cel de dinainte, multe companii fiind forțate să-și ajusteze practicile si devenind absolut necesara abordarea problemele de sănătate mentală in cadrul organzatiilor.

Rezultatele sondajului asociatiei psihologilor amercani (APA) din 2022 privind munca și bunăstarea arată că șapte din 10 angajati (71%) consideră că angajatorul lor este mai preocupat de sănătatea mentală a angajaților acum decât în trecut. Acest nou obiectiv este foarte apreciat de angajați iar 81% dintre persoane au declarat că vor căuta locuri de muncă care să sprijine sănătatea mentală atunci când caută oportunități de angajare viitoare.

Datele arată că problemele de sănătate mentală sunt asociate cu o serie de probleme la locul de muncă, cum ar fi compensarea care nu ține pasul cu inflația, monitorizarea electronică a angajaților, anumite grupuri care se confruntă cu discriminarea și simt o lipsă de acceptare, iar unii angajați chiar se confruntă cu locuri de muncă toxice sau abuzive.

Angajatorii pot oferi sprijin pentru sănătatea mentală angajaților lor în moduri diferite. Atunci când angajatilor li s-a cerut să selecteze dintr-o listă cu posibile beneficii pe care doresc să le ofere angajatorii, programul de lucru flexibil a fost cel mai frecvent beneficiu ales (41% dintre angajati), urmat de o cultură a locului de muncă care respectă timpul liber (34%), capacitatea de a lucra de la distanță (33%) și o săptămână de lucru de patru zile (31%).

Putem construi locuri de muncă care promoveaza bunăstarea angajatilor oferindu-le oamenilor siguranta si arătându-le că munca lor si ei ca persoane contează și fac parte dintr-o comunitate mai mare la locul de muncă in care au resursele și sprijinul necesar pentru a prospera.

Crearea condițiilor pentru siguranța fizică și psihologică este o bază esențială pentru asigurarea sănătății mentale și a bunăstării la locul de muncă.  Stresul financiar și grijile legate de bani au un impact sever asupra sănătății mintale la fel cum odihna insuficientă  din cauza orelor lungi de lucru poate pune în pericol sănătatea fizică, emoțională și mentală a angajatilor. S-a demonstrat că orele lungi de lucru cresc riscul de epuizare, anxietate și depresie, oboseala diminuează productivitatea pe măsură ce riscul de epuizare crește.

Angajatorii ar trebui să ofere un salariu de baza echitabil si corect fata de munca depusa si access la beneficii de îngrijire a sănătății, care include sprijinirea accesului la servicii de îngrijire a sănătății mentale de calitate și la prețuri accesibile, inclusiv tele-sănătate, in timpul si după orele de program  precum și încurajarea folosirii timpului liber pentru îngrijirea sănătății mentale.

Organizațiile pot ajuta angajatii să vadă legătura dintre munca lor de zi cu zi și scopul și misiunea organizațională. Liderii pot consolida aceste conexiuni prin recunoașterea rolurilor diferite ale persoanelor, echipelor și departamentelor în atingerea obiectivelor organizaționale. Indiferent de poziția lor, atunci când oamenii se simt apreciați, recunoscuți și implicați de managerii și colegii lor, sentimentul lor de valoare și semnificație crește, precum și capacitatea lor de a gestiona stresul. Persoanele care primesc aprecieri frecvente la locul de muncă sunt, de asemenea, dispuse să-i recunoască și să-i aprecieze pe ceilalți.

Vizitați pagina de resurse a departamentului de sanatate a guvernului american pentru a afla mai multe informații despre cum să implementați un cadru complet de bunastare la locul de muncă sau pentru a reflecta la întrebări cheie prin care liderii să proiecteze politica și cultura organizațională îngloband cele cinci elemente esențiale pentru sănătatea mentală și bunăstarea la locul de muncă.