8 tehnici non-invazive, care functioneaza in ameliorarea durerii fizice
1. Rece si cald. Aceste doua metode reprezinta in continuare piatra de temelie a ameliorarii durerii pentru anumite tipuri de leziuni. Daca metoda nu functioneaza, incercati sa cereti ajutorul unui terapeut fizic sau chiropractician pentru versiunile lor de tratamente, care pot patrunde mai adanc in muschi si tesuturi.
2. Exercitiul fizic. Activitatea fizica joaca un rol esential in intreruperea „ciclului vicios” al durerii si al mobilitatii reduse aflat in anumite conditii cronice, cum ar fi artrita si fibromialgia. Incercati activitati aerobice blande, cum ar fi mersul pe jos, inotul sau mersul pe bicicleta.
3. Terapia fizica si terapia ocupationala. Aceste doua specialitati se pot numara printre aliatii tai in lupta impotriva durerii. Fizioterapeutii va ghideaza printr-o serie de exercitii menite sa pastreze sau sa va imbunatateasca forta si mobilitatea. Terapeutii ocupationali va ajuta sa invatati sa faceti o serie de activitati zilnice intr-un mod care sa amelioreze durerea fizica, atunci cand ea apare, sau sa preintampine aparitia durerii fizice.
4. Tehnici minte-corp. Aceste tehnici, care includ meditatia, atentia si exercitiile de respiratie (printre multe altele), va ajuta sa restabiliti un sentiment de control asupra corpului dumneavoastra si sa respingeti răspunsul „fight or flight”, care poate agrava tensiunea si durerea musculara cronica.
5. Yoga si tai chi. Aceste două practici de exercitii includ controlul respiratiei, meditatia si miscarile blande pentru intinderea si intarirea muschilor. Multe studii au aratat ca pot ajuta oamenii sa gestioneze durerea cauzata de o serie de afectiuni, de la dureri de cap pana la artrita, pana la leziuni persistente.
6. Biofeedback. Aceasta tehnica implica invatarea exercitiilor de relaxare si respiratie cu ajutorul unei masini biofeedback, care transformă datele despre functiile fiziologice (cum ar fi ritmul cardiac si tensiunea arteriala) in indiciile vizuale, cum ar fi un grafic, o lumina intermitenta sau chiar o animatie. Vizionarea si modificarea vizualizarilor va ofera un grad de control asupra raspunsului organismului la durere.
7. Terapia prin muzica. Studiile au arătat ca muzica poate ajuta la ameliorarea durerii in timpul si dupa interventia chirurgicala si la nasterea copilului. Muzica clasica s-a dovedit a functiona foarte bine, dar nu exista nici un rau in incercarea genului tau preferat – ascultand orice fel de muzica te poate distrage de la durere sau disconfort.
8. Masaj terapeutic. Masajul poate: usura durerea prin efortul de a exercita tensiunea din muschi si articulatii, ameliora stresul si anxietatea si, eventual, ajutandu-va sa va distraga atentia de la durere prin introducerea unei senzatii „concurente” care are prioritate asupra semnalelor de durere.