Atunci când întrebăm managerii care este cuvântul de care se simt mai atrași, ”acțiune” sau “reflecție”, 75%  aleg “acțiune”. Ei consideră că sunt plătiți pentru a trece la acțiune și sunt aleși adesea în acest rol tocmai datorită deprinderii de a face ca lucrurile să se întâmple și a obține rezultate, ei intervenind pentru a decide, pentru a asigura ordinea și progresul.

Conversațiile de coaching au loc în pauzele dintre acțiuni. În calitate de manageri coachi, treaba noastră este, printre altele, să încurajăm reflecția, să creăm o întrerupere din a face pentru a ne gândi la ce și cum facem. Prin ascultarea activă șipunerea întrebărilor modelăm reflecția, aceasta fiind una dintre cele mai valoroase deprinderi pe care o putem adopta în calitate de manager coach.

Ce este de fapt reflecția și la ce ne ajută?

Când reflectăm, avem acces la o parte mai mare din resursele noastre, putem vedea corelațiile dintre lucruri, avem oportunitatea de a ne aminti ceea ce știm și am aplicat deja, diferite abordări de succes utilizate în trecut, ceea ce este relevant în prezent și cum să ne mobilizăm întreaga pricepere pentru a obține cel mai bun rezultat cu minim de efort. Astfel, ne creștem semnificativ șansele de a acționa în mod creativ.

Un coach care se pricepe să pună întrebări este acela care pune genul de întrebări apte să îl provoace pe client să gândească altfel decât până atunci. De regulă, astfel de întrebări vor smulge o reacție gen “Bună întrebare!” urmată de o pauză pentru reflecție.

Dar, de unde vin întrebările de acest fel?

Întrebările bune provin, la fel ca ascultarea activă, dintr-un interes profund pe care îl are coachul față de felul în care clientul său își trăiește experiența de viață și înțelege lumea. Combinând curiozitatea cu detașarea coachului de experiența clientului, va putea adresa întrebări cu care s-ar putea să ajungă la esența problemei și care vor decurge firesc din dialogul purtat.

Există un tip anume de întrebări care încurajează reflecția prin simplu fapt că nu li se poate răspunde fără o examinare atentă a memoriei întrucât acestea cer clientului să stabilească diferențe, să compare sau să pună în antiteză și să tragă concluzii. Iată câteva exemple:

  • Care este cel mai dificil aspect al rolului tău?
  • Cine reprezintă cel mai bun exemplu în acest sens?
  • Când te simți cel mai puțin stresat de acest lucru?

În cadrul programului „Manager as coach” participanții au oportunitatea de a reflecta la stilul lor managerial preferat, abilitatea de a asculta activ și a adresa întrebări menite să stimuleze reflecția oamenilor în cadrul conversațiilor de coaching organizate cu membrii echipei sale.

De asemenea, echipa Creative&Bright oferă sesiuni individuale de business și life coaching în care managerii sunt însoțiți în procesul lor de reflecție și soluționare creativă a problemelor cu care se confruntă.

Autor articol: Adriana Pîrvu