Incepand cu luna martie, Maria Sora este noul Wellbeing Country Lead al Creative and Bright. Cu aceasta ocazie, Maria ne-a raspuns la cateva intrebari despre piata de wellbeing, trend-uri in materie de programe de wellbeing si despre gradul de implicare si asteptarile angajatilor.
CB: Din perspectiva ta de Wellbeing Country Lead, cum a evoluat piata programelor de wellbeing in ultimii ani?
MS: Piata programelor de wellbeing din Romania este inca noua, insa dinamica ei a surprins printr-o ascesiunea rapida. Daca acum 3-4 ani reuseam sa implementam alaturi de clientii nostri doar cateva actiuni de wellbeing, acum deja discutam despre programe integrate pe termen mediu si lung, despre instrumente de masura si evaluare a lor, iar, in viitor, odata cu integrarea noiilor generatii in piata muncii, piata de wellbeing se va dezvolta exponential.
CB: Care sunt cele mai populare programe? Ce cauta companiile?
MS: Pana in acest moment, am identificat doua tipologii:
- Companii care inca de acum cativa ani au inceput sa investeasca in aceasta directiva, iar aici discutam de companiile multinationale care au avut acces la input international si care, in prezent, incearca implementarea unor programe de wellbeing pe termen mediu si lung, aliniate la strategia de business.
- Companii la inceput de drum, care au fost reticente in a investi in wellbeing insa, datorita feedbackului primit din piata si de la proprii angajati, incep sa faca demersuri in aceasta directie.
Ambele tipologii doresc sa constate ca programele de wellbeing au un impact masurabil in organizatie si ca aceste programe contribuie la influentarea pozitiva a indicatorilor de performanta.
In continuare, cele mai populare programe sunt cele in care se regasesc actiuni referitoare la sanatatea fizica (ateliere de nutritie, ergonomie, calitate a somnului etc.) si la hobby-urile angajatilor (ateliere de fotografie, improvizatie, art & crafts).
CB: Ce asteptari au angajatii de la un astfel de program? Exista diferente in gradul de implicare si eficienta a programelor, intre femei si barbati? Se observa diferente si intre categoriile de varsta?
MS: Participarea la un program de wellbeing nu este conditionata de catre companie. Astfel, participantii nu isi seteaza asteptari nerealiste, insa aproximativ 80% dintre ei ne marturisesc ca asteptarile le sunt cu mult depasite, in sens pozitiv.
Din experienta noastra, am observat o implicare mai mare a doamnelor in actiunile ce privesc dezvoltarea personala si a barbatilor in workshop-urile sau evenimentele ce implica activitate fizica.
Diferente se pot observa si intre categoriile de varsta. Daca cei intre 21-30 de ani inclina mai mult catre activitati ce privesc dezvoltarea pasiuniilor, cei intre 35-45 ani sunt mai atrasi de workshop-uri de parenting sau educatie financiara, care le impacteaza si viata de familie.
CB: Care este, pana la urma, efectul major al unui astfel de program? Unde si dupa cat timp se vede impactul?
MS: Asupra organizatiei, un astfel de program are multe efecte procentuale diferite, dar pozitive, precum retentia angajatilor, implicarea si motivarea angajatilor, reducerea absenteismului.
Cu toate astea, cred ca efectul major al unui astfel de program este asupra celei mai importante resurse a unei organizatii – oamenii sai. Impactul se poate observa imediat, prin intermediul unui feedback informal din partea angajatilor. Daca discutam de un impact la nivel de business, acesta este vizibil abia dupa 3-5 ani.
CB: Cu ce provocari a venit anul 2017? Cum v-ati propus sa le depasiti?
Pentru noi 2017 a venit mai degraba cu planuri de dezvoltare, desi sigur vom avea parte si de provocari pe parcurs.
Ca urmare a experientei dobandite pana acum in implementarea programelor de wellbeing, la inceputul anului am lansat “Creative Wellbeing Model”, viziunea noastra in ceea ce priveste abordarea si integrarea programelor de wellbeing in cadrul organizatiei. De asemenea suntem implicati in procesul de obtinere a unei certificari internationale in acest domeniu si lucram cu partenerii nostri la dezvoltarea unui instrument pentru masurarea realista a impactului programelor de wellbeing in organizatie.