Pe 21 martie, Dana Tudor Tanase, Managing Partner Creative and Bright a vorbit la Business (r)Evolution despre dezvoltarea unui business in mediu local, despre management performant si elementele care alcatuiesc un business de succes.
In acest context, Dana ne-a raspuns la cateva intrebari despre relatia dintre motivarea generatiilor, gradul de productivitate si succesul unui business.
CB: Intr-un interviu, mentionati ca elementele de baza intr-o organizatie sunt oamenii si procesele. Cum trebuie companiile sa armonizeze dinamica dintre cele 2 elemente?
DT: Formula eficienta este intotdeauna formata din procese optimizate vs oameni competenti.
CB: In contextul unor generatii mixte de angajati, X-Y-Z, care sunt mecanismele de motivare care duc la cresterea productivitatii acestora?
DT: Fiecare generatie are valorile ei si, in consecinta, motivatiile ei. Aici demonstreaza un manager ca face o treaba foarte buna. Are si stiinta dar si abilitatile de a armoniza generatii diferite in cadrul acelorasi procese de business. Mai direct parghiile de motivare sunt diferite, insa tendinta este ca generatiile anterioare sa devina mai flexibile si sa se integreze in cadrul cultural al generatiilor millennialilor, generatia Z.
CB: Care considerati ca sunt elementele cheie care determina productivitatea unui angajat in actualul context socio-economic?
DT: Productivitatea nu s-a schimbat ca si definitie sau concept, doar ca el trebuie raportat la dinamica pietei si la fiecare industrie in parte. Acum tine foarte mult seama de tehnologizare si inovarea metodelor de comunicare cu clientii.
CB: Ce diferente sesizati intre companiile locale si companiile multinationale, in abordarea eficientizarii muncii pe care o presteaza angajatii?
DT: Companiile multinationale dau tonul in Romania in ceea ce priveste noutatea, inovatia si de cele mai multe ori reprezinta un reper pentru companiile locale. Este si normal sa se intample asa, deoarece au acces la inovatia tehnologica mai repede si au resurse pentru a genera inovatie.
CB: Daca ne gandim la un orizont de timp de 50 de ani, in care digitalizarea va avansa, iar nevoilor oamenilor si ale companiilor vor fi diferite, care vor fi KPIi pentru masurarea eficientei unui angajat?
DT: Daca analizam generatia millenialilor observam ca ei sunt concentrati pe rezultate, au viteza mare de reactie si isi doresc sa ia decizii rapid. Cu alte cuvinte sunt in pas cu mediul dinamic in care traiesc. Consider ca cel mai important va fi rezultatul final vs obiectivele setate, elementele intermediare ne vor interesa mai putin. Nivelul de independenta in munca va creste foarte mult si cel mai probabil vom discuta despre antreprenoriat mai mult decat se discuta acum, cand este doar o tendinta.