Cand vine vorba de nutritie, sfaturile, miturile si parerile impartite nu sunt deloc putine si pot deveni chiar confuze uneori. Nu de putine ori, un stil de viata sanatos este asociat unui stil de alimentatie „bio”.
Anna Ghica, Health Coach si Trainer Creative & Bright ne spune cat este adevar si cat este mit in relatia „sanatate – alimentatie bio”.
CB: De ceva vreme, majoritatea oamenilor fac o asociere intre „bio” si „sanatos”. Care e, de fapt, relatia dintre cele doua concepte? Sunt alimentele bio rezolvarea tuturor problemelor noastre?
AG: Pe mine ma bucura fiecare persoana care isi dezvolta un interes pentru zona de alimente organice pentru ca inseamna ca ceva in el/ea rezoneaza cu ideea de grija pentru sanatatea proprie. Totusi, traim intr-o lume destul de complicata, in care datoria noastra este sa ne informam permanent. In timp, vom realiza ca un produs procesat intr-o fabrica nu e cea mai buna optiune pentru corpul nostru chiar daca scrie pe eticheta ca e organic. Deci sa citim etichetele e o necesitate.
Asa cum in cazul alimentelor conventionale, exista si bune si rele, la fel si in lumea produselor organice. E minunat sa integram in dieta noastra seminte si nuci organice, legume si fructe organice, de cate ori avem ocazia si ne permitem, dar asta n-ar trebui sa ne opreasca din a ne investi banii in produse naturale, integrale, despre care stim ca sunt sanatoase, doar pentru ca nu poarta eticheta „organic”.
CB: Ce isi doresc companiile de la un workshop de nutritie?Dar angajatii?
AG: Cel mai adesea vorbesc despre cum ne alegem cea mai potrivita dieta pentru noi, accentuand de fiecare data ca hrana nu vine catre noi doar din farfurie. Un alt subiect foarte bine primit este acela al dietei pentru energie si vitalitate. Si, bineinteles, oamenii vor sa afle care este, de fapt, realitatea cu detoxifierea, un subiect popular zilele noastre.
Ma opresc asupra acestor subiecte ajungand la un loc de mijloc, acela in care se intalnesc asteptarile audientelor mele cu subiectele care ma pasioneaza si pe care ma instruiesc cel mai mult.
CB: Cum poate nutritia sa tempereze sindromul de „burnout”?
AG: Corpul nostru e o masinarie extraordinar de inteligenta si ceea ce le spun tuturor este ca datoria noastra e sa nu-i mai stam in cale. Adica sa adoptam acele strategii care il lasa pe el nestingherit sa-si faca procesele de curatare, reparare si vindecare. O dieta bazata in special pe legume si fructe, proaspete si gatite, pe alimente integrale venite din natura e pilonul principal pe care ne putem sprijini sanatatea corpului.
O abordare echilibrata intr-o directie are un efect de halou si pe alte zone ale vietii noastre. Cred ca, in momentul in care ne prioritizam pe noi insine, devenim si parteneri de viata, si parinti, si angajati, si angajatori mai buni. Nu are rost sa ne straduim sa mancam fructe si legume pentru ca sunt oricum nesanatoase, pline de chimicale.
CB: Care sunt principalele mituri despre nutritie pe care le amendezi?
- Sanatatea e influentata exclusiv de ceea mancam.
- Nu are rost sa ne straduim sa mancam fructe si legume pentru ca sunt oricum nesanatoase, pline de chimicale.
- Daca suntem sau nu sanatosi e o loterie, genetica stabileste totul.
- Nu exista toxine, asa ca sa ne potolim cu demersurile de curatare ale corpului.