Fie că este vorba de strângerea de informații, furnizarea de feedback sau construirea încrederii, coaching-ul se bazează în mare măsură pe o comunicare sănătoasă în ambele sensuri.

În rolul managerial, indiferent de situație și stilul directiv sau încurajator de management adoptat, managerii care obțin rezultate prin intermediul echipei folosesc tehnici eficiente de feedback.

Există un consens larg în rândul experților că feedback-ul eficient este cât se poate de oportun – dacă nu imediat. Cercetările arată că este, de asemenea, blând, dar specific, clar, furnizat ținând cont de rezultatul dorit de client și livrat într-un mod care încurajează autoreflecția, crește competența, abilitățile și motivația de a performa. În timp ce feedback-ul negativ ar putea sugera concentrarea asupra celor mai rele aspecte, el creează o oportunitate imensă de îmbunătățire atunci când este primit și privit în lumina potrivită. La urma urmei, o critică perspicace oferă o șansă de a crește și de a excela în activitatea desfășurată.

Într-adevăr, feedback-ul poate fi constructiv atunci când este fie pozitiv, fie negativ, atâta timp cât încurajează creșterea. Așadar, scopul feedback-ului este îmbunătățirea. Destinatarului ar trebui să îi fie clar ce a mers bine și ce trebuie rectificat sau schimbat și să îi fie clară și calea spre învățarea abilităților necesare. Cu toate acestea, oferirea de feedback negativ într-un mod constructiv și care să conducă la bunăstare, poate fi o provocare.

Chappelow și McCauley de la Centrul pentru Leadership Creativ predau o abordare numită Situație – Behavior/Comportament – ​​Impact (SBI). Este un model simplu, dar puternic pentru situații variate de lucru. Atât punctele tari, cât și punctele slabe trebuie comunicate clar și specific, într-un mod profesionist și atent, clarificând:

  • Când și unde a avut loc comportamentul
  • Care a fost comportamentul
  • Care a fost rezultatul comportamentului (de exemplu, gânduri, sentimente și acțiuni)

În același timp, atunci când oferiți feedback, asigurați-vă că:

  • NU Judecați – „Nu ar fi trebuit să spui asta.”
  • NU Generalizați – „Întotdeauna spui asta.”
  • NU Presupuneți asumându-vă gândurile din spatele comportamentului – „Nu ai niciun respect.”

Etapa finală este de a conveni asupra următorilor pași care vor evita în cele din urmă comportamentul sau rezultatul.

Atunci când este oferit în acest mod, feedback-ul este mai probabil să fie auzit, gândit și luat în considerare. Feedback-ul este mai ușor acceptat de la cineva pe care îl cunoaștem, pe care îl respectăm, în care avem încredere astfel că este importantă stabilirea unei relații pozitive, deschise și sincere înainte de a oferi feedback.

În cadrul programului Manager as Coach, pornind de la situații concrete, participanții exersează abilitatea de a oferi feedback constructiv conștientizând ce element este necesar să își dezvolte pentru a implementa în echipele lor acest instrument cheie în construirea parteneriatului pentru performanță sustenabilă.