Am citit recent un articol, legat de faptul ca oamenii bogati prefera sa cumpere offline, sa aiba experienta din magazin, relatia cu vanzatorul, sa fie consiliati si apreciati pentru ceea ce sunt, pentru decizia de cumparare, sa li se recunoasca statutul, sa fie parte dintr-un grup elitist etc.
De asemenea, oamenii bogati prefera educatia offline pentru copiii lor,
Tot recent am citit un studiu realizat de KPMG, in care este analizat comportamentul cumparatorului in functie de generatia din care face parte. Asta vine la pachet cu deschiderea lui catre cumparaturile online, catre noul trend.
Acum in 2020, cand totul este fortat sa se desfasoare online, credeti ca offline-ul va deveni „the new luxury”?
Analizand la randul meu ceea ce se intampla in piata am ajuns la cateva concluzii:
- oamenii cumpara online pentru ca eficientizeaza timpul, este mai simplu, nu sunt asaltati de acei vanzatori stresanti din magazine, s-au saturat de vanzatorii indiferenti din magazine, dar si pentru ca isi satisfac nevoile de baza;
- preferinta de a cumpare offline este mai mult legata de experienta foarte buna din magazin, de dorinta de a socializa, de nevoia de a fi consiliat, dar si de dorinta de a simti, vedea, experimenta produsul. Aici vorbim de o evolutie a consumatorului, cel care cu preponderenta merge catre brandurile cu renume, recunoscute pentru calitatea lor, imagine etc.
- traim vremuri in care este nevoie sa cream acest mix intre online si office, astfel incat sa putem acoperi clienti diferiti, cu nevoi diferite, insa este important sa ne mentinem si in offline, pentru clientii care doresc sa aiba o experienta unica.
Ce putem face?
In primul rand, avem nevoie sa ne uitam la noi, la cine suntem, la ce ne dorim si ce avem de oferit.
Avem nevoie sa ne dezvoltam oamenii de vanzari, sa-i transformam in consilieri, care au incredere in produs, sunt mandri sa se asocieze cu brandul pentru care lucreaza, se documenteaza, sunt atenti cu clientii, stiu sa propuna solutii si mai mult de atat stiu sa trateze clientii diferit si sa creeze o experienta emotionala pozitiva.
In acelasi timp, avem nevoie sa ne uitam la cum arata magazinele offline, ce propune clientului la nivel de experienta, cum se simte clientul cand intra in magazin, ce descopera si cum il ajutam sa ne descopere produsele.
“The positive behaviors and emotions human engagement elicits — think the joy of a massage. Now education, health care stores, everyone, is starting to look at how to make experiences human,” Mr. Pedraza said. “The human is very important right now.”