Toată lumea vorbește despre leadership și management. De multe ori se confundă, nu se face clar diferența între ele. Gândiți-vă că avem două mâini și două picioare. Cu mâinile dăm telefoane, mâncăm, facem diverse lucruri, iar cu picioarele mergem. Cu alte cuvinte mâinile pot reprezenta latura noastră managerială pentru că ele sunt despre “How”, cu ele facem lucrurile. Picioarele pot reprezenta latura noastră de leadership, ele dau direcția, deci am putea spune ca ele răspund la întrebare “How” și “Why”.

Întrebarea aici ar putea fi: managerul este și un leader?

Răspunsul este că da, poate fi, însă nu este obligatoriu. Am întâlnit manageri foarte buni, care fac un management al oamenilor și taskurilor excepțional, planifică, fac strategia etc. și care nu erau leaderi. Căci vedeți, a fi leader este mai degrabă o chestiune legată de viziune, de motivație, de asumare a riskurilor și mai puțin de planificare.

Vă propun să ne uităm la doi titani ai tehnologie: Bill Gates și Steve Jobs. Atât fondatorul Microsoft, cât și CEO-ul Apple au ceva în comun: au știut direcția și au privit înainte, au crezut în idealul lor și au căutat oameni care să creadă și ei, pe care să-i inspire, căutând cea mai bună tactică pentru a-și atinge obiectivele, pe care nu le-au pierdut niciodată din vedere. S-au asigurat permanent că orice mișcare pe care o fac îi va aduce și mai aproape de obiectivele lor.

Vedem aici câteva lucruri extrem de importante:

  • Vizualizarea obiectivelor;
  • Încrederea că pot aduce valoare adăugată;
  • Încrederea în ceilalți că pot contribui la obiectivele lor;

Cum îți poți câștiga credibilitatea ca leader?

  • Fiind proactiv;
  • Fiind umil;
  • Fiind implicat;
  • Ajutându-ți echipa să crească, să se dezvolte;
  • Comunicând cu cei din echipă și setând corect așteptările;
  • Având grijă la emoții și fără frică să spui “Nu”.

„Cum manageriem echipe” ar putea părea clar și simplu. Cu toate acestea, atunci când vorbim despre asta, de multe ori considerăm că nu este un concept intuitiv pentru mulți manageri, iar pentru unii chiar se împotrivește a ceea ce cred ei că ar trebui să facă în această calitate. Poate cel mai simplu mod de a explica problema, așa cum am ajuns să o înțelegem, este sa ne referim la managementul prin intermediul echipei.

Prin aceasta ne referim la faptul că ar trebui să folosim dinamica socială a echipei pentru a gestiona membrii individuali, mai degrabă decât să gestionezi membrii în primul rând unul câte unul. Aceasta este o distincție critică pe care mulți manageri o pierd. Deși extrag beneficiile muncii în echipă, ei insistă să-și gestioneze echipele individual. Astfel, ei se asigură practic că grupurile lor nu vor deveni niciodată adevărate echipe.

Nu orice grup este o echipă. Majoritatea nu sunt, de fapt, și propun să începem cu o definiție. O echipă este un grup de oameni care lucrează împreună și se angajează reciproc pentru un scop comun al echipei și obiective provocatoare legate de acest scop.

Echipele sunt mai productive și mai inovatoare decât grupurile simple de lucru. Acestea produc rezultate care depășesc ceea ce pot face grupurile de indivizi printr-o simplă cooperare și coordonare. Astfel de rezultate reflectă un „efect de echipă”: membrii performează mai bine atunci când simt că fac parte dintr-o echipă. Rădăcina acestui beneficiu este angajamentul reciproc puternic al membrilor față de activitatea lor comună. Acest angajament creează legături sociale și emoționale convingătoare între membri, care cred că „noi” vom reuși sau nu vom reuși împreună și că nimeni nu poate reuși dacă echipa nu reușește. În fiecare echipă, „noi” contează și nu  „Eu”. O echipă are nevoie de claritate.

În special, membrii echipei au nevoie de claritate cu privire la: 

  • Rolul și responsabilitățile membrilor – nu toată lumea poate face totul;
  • Procese importante de lucru – modul în care echipa își desfășoară activitatea, cum ar fi luarea deciziilor;
  • Valori, norme și standarde care definesc ce se așteaptă de la unii dintre membri – modul în care conflictul, de exemplu, poate și nu poate fi exprimat;
  • Tipurile de feedback și valorile necesare pentru a măsura progresul.

Așadar, să vedem de ce are nevoie un manager pentru a coordona echipe eficiente:

  • În primul rând să-ți dezvolți oamenii să devină cea mai bună varianta a lor: să aibă competențe, motivație și dorința de a se autodepăși;
  • Deleagă;
  • Pune-le oamenilor la dispoziție instrumentele de care au nevoie. Nimeni nu poate construi un smartphone cu niște roci și un hamster pe roată;
  • Diversitatea. Oamenii diferiți aduc diferite cunoștințe, personalități, experiențe, cultura în echipă și toți lucrează pentru un singur obiectiv comun.
  • Identifica care sunt punctele forte ale fiecăruia, astfel încât să lucreze împreună și să se susțină;
  • Comunică transparent și permanent cu echipa.

Astfel, în loc să te impui, poți:

  • să sugerezi, să sprijini, să definești, să comunici, să ai răbdare, să asculți, să conduci discuții și să evaluezi performanța în condițiile care favorizează formarea spontană a unei echipe.