Companiile ar trebui să ia în considerare coaching-ul ca o oportunitate de a îmbunătăți retenția oamenilor și de a crea experiențe de dezvoltare semnificative.

În Global Leadership Forecast 2023, 85% dintre profesioniștii în HR raportează că abilitățile de coaching vor fi esențiale pentru ca liderii să se dezvolte în următorii trei ani.

Pe baza celei mai extinse cercetării de leadership citată mai sus, liderii care primesc coaching de calitate de la manageri au:

  • De 4,3 X mai multe șanse să aibă deja clar definită direcția de dezvoltare ca lider.
  • De 2,7 X mai multe șanse să se simtă responsabil și competent pentru a fi un lider eficient.
  • De 1,5 X mai puțin probabil să simtă că trebuie să schimbe compania pentru a avansa.

Cercetarea a descoperit trei factori cheie care îi ajută pe lideri să-și sporească eficacitatea coaching-ului:

  1. Liderii seniori și/sau mentorii formali oferă un exemplu pozitiv

Managerii tind să urmeze aceeași abordare de coaching ca și propriii lor lideri și mentori. De aceea, este esențial ca mai mulți lideri seniori să creeze un model pozitiv și un mediu propice pentru coaching, în care îi încurajează pe ceilalți să împărtășească feedback imediat.

  1. Managerii au acces la o evaluare obiectivă

Mulți manageri își supraestimează capacitățile lor de coaching, deoarece rareori primesc feedback despre abilitățile lor de coaching. O evaluare obiectivă de înaltă calitate poate pregăti scena pentru conversații semnificative de coaching, ajutând managerii să dezvolte conștientizarea de sine a punctelor lor forte și a zonelor de dezvoltare ca manageri coachi.

  1. Liderii văd impactul coaching-ului asupra eficienței lor generale

Coaching-ul este o abilitate de bază care influențează eficiența unui lider în toate domeniile rolului său. Mai exact, 47% dintre liderii care cred că sunt peste medie în ceea ce privește eficiența conducerii simt că sunt eficienți în coachingul și dezvoltarea celorlalți. Între timp, doar 18% dintre liderii care simt că sunt medii sau sub media liderilor eficienți au raportat că sunt eficienți si în a-i antrena pe alții.

În același studiu, cercetătorii au examinat factorii cheie care contribuie la eficiența liderilor în identificarea și dezvoltarea talentelor. Ei au descoperit că liderii se simt mai eficienți în identificarea și dezvoltarea talentelor viitoare atunci când liderul lor direct îmbrățișează o mentalitate și comportamente specifice coachingului:

  • Îi încurajează să provoace vechile moduri de a face lucrurile.
  • Ascultă și răspunde cu empatie.
  • Oferă oportunități de creștere și dezvoltare a membrilor echipei.
  • Menține încredere și confidențialitate ridicate.

Pe măsură ce companiile se concentrează pe dezvoltarea abilităților de coaching ale liderilor lor și pe dezvoltarea viitorilor succesori, ar trebui să sublinieze impactul pe care îl va avea asupra performanței și angajamentului lor general acționând ca manageri coachi în coordonarea echipelor lor.

Pentru o evaluare cât mai obiectivă a abilităților de coaching existente și antrenarea acestora, vă invităm în programul „Manager as coach”.