“THE GOOD LIFE IS BUILT WITH GOOD RELATIONSHIPS.”

  ( Robert Waldinger, Harvard Unversity)

 

In urma unui studiu, derulat pe o perioada de 75 de ani despre starea fizica si emotionala a adultilor in cadrul interactiuniilor/relatiilor lor cu ceilalti, Universitatea Harvard a concluzionat simplu: “Relatiile bune ne mentin sanatosi si fericiti”.

Insa daca tinem cont de faptul ca 60% din timpul nostru este petrecut la locul de munca, iar in interactiunile noastre zilnice cu colegii, partenerii sau copii nostri tehnologia, intervine in cel putin 24% din cazuri, pare dificil sa punem in practica concluzia celor de la Harvard Unversity.

Relatiile din viata noastra nu se rezuma doar la tipul de relatie (buna sau toxica) sau la numarul acestora, ci la acele cateva relatii apropiate care dau sens vietii noastre si care, conform aceluiasi studiu, in momentele dificile ne pot ajuta chiar si la reducerea durerii fizice. De aceea, va recomandam cateva practici care sa va ajute la imbunatatirea calitatii relatiilor din viata voastra.

1.Mindfulness

Relatia cu tine insuti este primara si impacteaza calitatea celorlalte relatii; de aceea iti recomandam sa investesti in timpul cu si pentru tine.

Practicand mindfulness-ul te vei reconecta la propria persoana, vei deprinde abilitatea de a fi prezent si concentrat in fiecare moment si iti vei imbunatati starea generala de sanatate.

Colega si specialista noastra in zona de mindfulness, Dana Tudor-Tanase va recomanda sa incercati aceasta practica in primul rand prin constientizarea modului in care respirati si prin a va incepe ziua cu cateva exercitii de respiratie profunda care vor favoriza o stare de calm si relaxare.

2. Timp de calitate

Calitatea intotdeuna a fost superioara cantitatii, asadar acordati mai multa atentie la modalitatea in care va petreceti timpul alaturi de ceilalti.

Daca alegeti sa iesiti impreuna cu partenerul la cina sau cu copilul in parc, va sfatuim sa petreceti timpul fiind prezent activ si sa limitati sau chiar sa eliminati interventia smartphone-ului in aceste interactiuni.

3. Zona de confort

Iesind din zona noastra de confort care de multe ori ne tine intr-o rutina ce ne impiedica sa evoluam, vom oferi un plus de energie pozitiva vietii noastre. Astfel, va recomandam sa incercati experiente care sa va aduca perspective noi asupra relatiilor deja existente si amintiri frumoase care pot inlesni noi conexiuni, precum: participarea la un workshop legat de un hobby, implicarea intr-o activitate de voluntariat, participarea la un eveniment care vi se pare inedit (festival de jazz, festival de cultura, etc) sau orice alta activitate care va atrage si va determina sa iesiti de pe modul de pilot automat.

Investitia in oricare dintre relatiile din viata noastra necesita timp si efort; insa, in final, va merita de fiecare data, pentru ca daca nu ne-a adus ceea ce am avut nevoie, ne-a invatat ce ne lipseste. Iar relatiile pozitive pe care le cultivam de a lungul timpului sunt responsabile pentru o viata frumoasa.